Vendor due diligence

Genom att göra en vendor due diligence kan du som ska sälja ditt företag eller planerar för exit effektivisera och snabba på processen avsevärt.

Du får värdefull information om hur du kan förbättra verksamheten inför försäljningen och därmed göra företaget mer attraktivt för köparen.

Dessutom gör din egen företagsbesiktning att du är mer förberedd inför köparens due diligence, vilket ger kortare ledtid och därmed ökar chansen att affären blir av.

Annons:

Vad är vendor due diligence?

När någon som ska sälja sitt företag själv beställer en företagsbesiktning kallas det för vendor due diligence, förkortat VDD. På svenska skulle det kunna översättas till ”säljarens företagsbesiktning” eller ”säljarens förvärvsgranskning”.

Det innebär att en företagsägare låter göra en granskning och utvärdering av sitt eget företag innan en potentiell köpare kommer in i bilden.

Syftet med denna process är att identifiera och adressera eventuella problem, risker eller brister i företaget innan försäljningsprocessen initieras. Detta kan inkludera en noggrann granskning av företagets finansiella dokument, verksamhetsprocesser, juridiska förpliktelser och andra relevanta faktorer.

Varför gör man VDD?

En vendor due diligence görs för att förenkla och effektivisera företagstransaktionen. Det kan finnas många anledningar att göra en VDD, men det finns två huvudsakliga skäl:

1. Rätta till fel på förhand

Genom att låta besikta det egna företaget får säljaren en lista med brister och sådant som kan förbättras.

Om du som planerar att sälja ditt företag gör en företagsbesiktning i god tid kan du sedan i lugn och ro förbereda dig för försäljningen och göra bolaget mer attraktivt för köparen.

Ju bättre skick företaget är i desto starkare blir din förhandlingsposition vilket, allt annat lika, kan leda till en högre värdering.

2. Snabba på transaktionen

En vendor due diligence ersätter inte köparens egen företagsbesiktning, men den kan underlätta och snabba på processen avsevärt.

Det händer att en due diligence checklista innehåller uppåt 600 olika frågor. Här finns stor risk att det drar ut på tiden. I värsta fall blir det inte något av affären. Säljaren kan exempelvis lockas att acceptera ett lägre bud från en annan köpare som är villig att slå till mer eller mindre direkt.

Har du då gjort en VDD på förhand har du sannolikt redan svaren på många av köparens frågor och riskerar inte att frestas att acceptera ett för lågt lagt bud bara för att få bolaget sålt.

Räkenskaper sorterade i ordning på hylla i ett företag i gott skick.
Företaget blir mer attraktivt för en köpare om räkenskaper, avtal och andra viktiga dokument är i ordning.

Hår går en vendor due diligence till?

Det är inte realistiskt att själv planera och genomföra en vendor due diligence. Istället bör du anlita en kompetent konsult, gärna en M&A-rådgivare, med erfarenhet från olika former av företagsbesiktning.

Till skillnad från en ”vanlig” due diligence är det dock inte nödvändigt att den som utför besiktningen är opartisk då köparen ändå kommer att göra sin egen företagsbesiktning.

Så här kan det gå till

  1. Du träffar konsulten som ska göra din VDD för att diskutera vad syftet är. Till exempel huruvida du förbereder ditt företag för en specifik försäljning eller mer generellt som del av en exit plan.
  2. Konsulten tar fram en skräddarsydd checklista utifrån vad ni diskuterat. Därefter påbörjas arbetet att samla in information. Eventuellt får konsulten även jobba på plats i era lokaler.
  3. Uppgifterna sammanställs och du får en skriftlig presentation. Ofta ingår även en muntlig redovisning. Här får du chans att ställa frågor och kan lära dig en hel del om hur du kan förbättra ditt företag inför försäljningen.

Vad kan en vendor due diligence bestå av?

Vendor due diligence är egentligen ett samlingsbegrepp för olika former av besiktning som initieras av säljaren.

I de flesta fall ingår en finansiell due diligence som grundbult i genomgången. Det innebär att företagets räkenskaper och övrigt som har med ekonomi att göra gås igenom.

En legal due diligence är också ofta en naturlig del av besiktningen. Här belyses bland annat avtal, patent, eventuella tvister och åtaganden.

Det är mindre vanligt att en technical due diligence ingår i en vendor due diligence, även om det kan tillföra matnyttig information. Genom att göra en teknisk besiktning kan du exempelvis påvisa i vilket skick maskiner, utrustning, fordon och teknisk infrastruktur är i.

Exakt vad som bör ingå kommer du fram till i dialog med konsulten som ska utföra arbetet. När genomgången är klar är du bättre positionerad inför försäljningen.