Finansiell due diligence

Finansiell due diligence handlar om att gräva djupt i ett företags räkenskaper. Vad som ”står på pappret”, alltså i bokföringen, motsvarar inte alltid verkligheten. Genom en företagsbesiktning som tittar på de finansiella aspekterna i ett bolag går det att få en mer korrekt bild av hur verksamheten mår ur ett ekonomiskt perspektiv.

I denna artikel går vi igenom vad denna typ av due diligence innebär, varför man gör en sådan, hur det går till och vad du bör tänka på.

Annons:

Vad är finansiell due diligence?

Finansiell due diligence, även kallat FDD, är en typ av due diligence som bygger på en analys av finansiella data i ett målföretag, ofta inför en företagstransaktion. Bolagets räkenskaper, så som bland annat resultatrapporter och balansräkningar, ligger i fokus för analysen.

Finansiell due diligence utgör, tillsammans med legal due diligence, den vanligaste typen av företagsbesiktning. 

På svenska kan begreppet översättas med finansiell besiktning eller finansiell företagsbesiktning.

Varför gör man en FDD?

Det övergripande syftet med finansiell due diligence är att samla in och analysera data om ett företags ekonomi.

En köpare eller investerare kan sedan använda den informationen i utvärderingen av målföretaget. Till exempel kan resultatet ligga till grund för förhandlingar eller för att ifrågasätta en given värdering(prissättning).

Med andra ord: Informationen kan hjälpa köparen att inte betala för mycket för företaget. Eller rent av få fakta som leder till att köparen väljer att avbryta köpet.

När man talar om företagsbesiktning i allmänhet är det ofta i huvudsak just den finansiella genomgången som avses. Det är därför en mycket viktig del av de flesta företagsbesiktningar.

Vad kan en finansiell due diligence visa?

Här är några exempel på sådant man kan få svar på genom denna typ av undersökningar:

  • Finansiell historik
  • Finansiella framgångsfaktorer
  • Upptäcka dåliga fordringar
  • Identifiera dolda lån
  • Förstå målföretagets rörelsekapitalbehov
  • Upptäcka investeringsbehov som inte omnämnts
  • Hitta falska transaktioner och annan manipulation i bokföringen
  • Undersöka vilka redovisningsprinciper som används
  • Se om det finns brister i redovisningen
  • Titta på personal- och lönestruktur samt pensioner
  • Hur ser eventuella optionsprogram ut?
  • Upptäcka om säljarens bild av verksamheten stämmer överens med verkligheten
  • Genomlysa målföretagets affärsmodell och förmåga att generera kassaflöde
  • Avgöra om företaget på något sätt avviker från vad som brukar vara normalt i branschen

I förlängningen kan en finansiell due diligence visa på styrkor och svagheter i en verksamhet. Finanserna är givetvis hjärtat i varje företag. Genom att förstå dessa går det att dra ganska långtgående slutsatser om i vilket skick bolaget är och vilka framtidsutsikter det har på marknaden.

Till exempel kan den finansiella genomgången ge insikt i hur mycket pengar köparen kommer att behöva investera utöver köpeskillingen. Dessutom går det att få en uppfattning om vilken avkastning (ROI) som kan förväntas på investeringen.

Hur går undersökningen till?

Det krävs specialistkunskap för att kunna genomföra en finansiell due diligence på ett korrekt sätt. 

Utöver de stora revisionsbyråerna finns det även specialister, M&A-rådgivare och transaktionsrådgivare, som kan göra en korrekt företagsbesiktning. De sistnämnda ofta till ett betydligt lägre pris än ”The Big Four”, utan att kvaliteten blir sämre ­– snarare tvärt om.

Även företagsmäklare kan ibland erbjuda denna typ av tjänst, men de är givetvis partiska då de tjänar provision på transaktionen.

Så här går en FDD till steg för steg:

  1. Förberedelser: Du träffar den konsult som ska genomföra den finansiella genomlysningen och kommer överens om vilka prioriteringarna är och vad syftet med besiktningen är.
  2. Hämta information: Konsulten inhämtar information. Dels från öppna källor, dels genom att be målföretaget dela med sig av uppgifter.
  3. Analys: Konsulten analyserar räkenskaper och annan information som samlats in.
  4. Rapportering: Du som beställare får en omfattande rapport och ofta också en muntlig genomgång av vad den finansiella due diligencen uppdagat.

Ibland behövs ytterligare företagsbesiktning

Utöver en analys av företagets finanser är det vanligt att komplettera med en juridisk due diligence. Det går även att utöka den finansiella analysen med en bredare marknadsanalys och undersökning av konkurrenter, även kallat för kommersiell due diligence.

Om det finns behov att undersöka teknisk utrustning, exempelvis maskiner, går det att komplettera med en teknisk due diligence.

Ibland väljer säljaren att själv göra denna typ av finansiella företagsbesiktning. Då kallas det för vendor due diligence.

Läs gärna också vår generella artikel om hur företagsbesiktningar går till.